Metsäylioppilaat ry

Helsinki 1909
Fuksivuoden kuulumisia

Fuksivuoden kuulumisia

02.11.2020

Moi! Olen Reetta ja aloitin opinnot Helsingin yliopistolla tänä syksynä metsätieteiden kandiohjelmassa. Muutin vuosi sitten Haminasta Helsinkiin opiskelemaan toista alaa, mutta puolessa välissä vuotta aloin epäröimään. Tutkin Helsingin yliopiston nettisivuja ja metsätieteet tuntuivat oikealta valinnalta. Lähetin hakemuksen ja toukokuussa sain tiedon, että minut oli hyväksytty todistusvalinnassa!

Metsälle minua houkutteli erityisesti valinnanvapaus. Fuksivuoden aikana meidän tulee valita, suuntautuuko metsien ekologiaan ja käyttöön vai metsäekonomiaan ja markkinointiin. Pakollisten tutkintoon kuuluvien kurssien lisäksi on paljon vapaavalintaisia opintoja, joita voi valita oman mielenkiinnon mukaan Helsingin yliopistosta, jopa muista korkeakouluista. Valinnan varaa todellakin riittää ja toistaiseksi pää on vähän pyörällä sen takia.

 

Opinnot alkoivat orientoivalla viikolla elokuun lopussa. Tutustuimme metsätieteen tutkintorakenteeseen ja erikoistumisaloihin, Viikin kampukseen, lehtoreihin, sekä ilmoittauduimme kursseille. Onneksemme yliopiston linjauksen mukaan meille tarjottiin mahdollisuus niin lähi- kuin etäopetukseen orientoivan viikon ja ensimmäisen periodin aikana. Orientoivan viikon aikana pääsimme tutustumaan myös muihin metsällä aloittaneisiin opiskelijoihin, huippuporukka!

 

Orientoivan jälkeen ensimmäiset kurssit alkoivat. Johdatus metsätieteiden opiskeluun -kurssilla alaan syventyminen jatkui. Osana kurssia oli myös kenttäjakso Hyytiälän metsäasemalla. Opiskelu alkoi metsien ekologian ja käytön perusteet- ja metsäekonomian ja markkinoinnin perusteet- kurssien luennoilla.

– – –

Moikka vaan kaikille, mä olen Paavo ja metsälle olen eksynyt Turusta. En oikeastaan tiennyt paljoa metsäalasta ennen tänne tuloa, mutta lukiossa kuulin kaverilta tästä mahdollisuudesta. Parin välivuoden jälkeen päätin hakea ja voin kyllä suositella alaa kaikille! Porukka on mukavaa ja käsiteltävät aiheet mielenkiintoisia, kaikille löytyy taatusti se ‘’oma juttu’’. Kerron nyt meidän ensimmäisen periodin parhaasta viikosta, eli Hyytiälän kenttäkurssista!

 

Korjuutyömaahan tutustumista, kuvassa Kalle 🙂

Lähes kaikki saapuivat Juupajoella sijaitsevalle Hyytiälän metsäasemalle sunnuntai-iltana, opetuksen alkaessa maanantaina. Herätystä odoteltiin pelon sekaisin tunnelmin, sillä aamupala alkoi ensimmäisellä ryhmällä jo varttia vaille seitsemältä – normaalisti luennot alkoivat ekassa periodissa kello 10.15, joten järkytys oli suuri. Kun puurot oli saatu kauhottua naamaan ohjelmassa oli lähimaastoon tutustumista ja pääsimme mm. tutustumaan SMEAR-mittausasemaan. Iltapäivällä pääsimme seuraamaan UPM Metsän korjuutyömaata ja esittämään kysymyksiä koneidenkuljettajille.

Tiistaina päästiin tositoimiin metsän mittaamisen ja kasvupaikkaluokittelun parissa. Perehdyimme mittaamisessa käytettäviin välineisiin sekä pääsimme hieman harjoittelemaankin niiden käyttöä. Kasvupaikkoja luokiteltiin lähimetsissä ja samalla pääsimme tutustumaan niiden erilaisiin maaperiin. Keskiviikkona metsäekonomian- ja suunnittelun luennolla jatkettiin metsän mittaamisella ja arvioinnilla sekä pidettiin tervetullut rentoutumisharjoitus, josta päästiin aasinsillan kautta puhumaan ekosysteemipalveluista. Toinen luento oli metsänhoidosta, jossa kiersimme eri kasvuvaiheissa olevia metsiä ja teimme hoitoon liittyviä tehtäviä. Torstaipäivään kuului pienryhmätyöskentelyä, kun pääsimme tutustumaan luonnon- ja talousmetsien eroihin mm. riistanhoidollisissa kysymyksissä. Viimeisen päivän kunniaksi saimme suunnitella lennokkaita innovaatioita ja aurinkoisen viikon kruunasi suon kasvupaikkoihin ja ekologiaan tutustuminen.

Viikko ei kuitenkaan ollut pelkkää rankkaa työtä, vaan iltaisin oli rentoa yhdessäoloa. Tiistaina ja torstaina meille lämmitettiin sauna ja muina päivinä ykkösaktiviteetiksi muodostui grillailu ja chillailu nuotiolla. Kaiken kaikkiaan viikko oli mahtava ja meillä on loistoporukka kasassa, toivottavasti yhdessäoloa olisi taas pian tarjolla!

Hyytiälän viikon ja ensimmäisten tenttien myötä ekasta periodista on nyt selvitty! Nopeasti on kuukausi vaihtunut lokakuuhun ja oppiminen on ollut sitäkin nopeampaa. Toisessa periodissa opetusta ei järjestetä enää lainkaan paikan päällä Viikissä, vaan on siirrytty kokonaan etäopetukseen. Onneksi Hyytiälässä kurssille valittu hallitus pyrkii järjestämään aktiviteetteja rajoitukset huomioon ottaen. Kannattaa muuten ottaa seuraavaa blogikirjoitusta odotellessa haltuun meidän Instagram-tili, jossa pääset seuraamaan meidän meininkiä!